Musical Tarzan in veilige banen loodsen

Terug naar overzicht

Height Specialists is 10 jaar lang verantwoordelijk geweest voor het in veilige banen loodsen van de musical Tarzan. In de musical zaten maar liefst 350 vliegbewegingen waarvoor elk castlid goed moest vastzitten en worden gecontroleerd.

New York

Height Specialists werd in 2006 uitgenodigd door de producent bij stage entertainment om Tarzan de musical op Broadway te ervaren. De musical werd hier uitgevoerd met ervaren klimmers, katrolsystemen en takelsystemen. Nederland zou na Broadway het eerste land worden waar Tarzan kon worden bekeken. Ook bij musical in Nederland waren ervaren klimmers nodig om de show veilig te laten verlopen.

Tarzan New York

Broadway

Nederland

Eerst werd Height Specialists alleen gevraagd om te assisteren bij de audities voor de Tarzan musical. De audities bestonden uit het slingeren aan een touw en kijken of de persoon aan het touw bij een rol past in de musical. Height Specialists zorgde ervoor dat de deelnemers goed vast zaten.

Tijdens de audities ontstond er een goede klik tussen Disney, stage entertainment en Height Specialists waarna Height Specialists ook tijdens de musical ging assisteren. Hierbij waren we verantwoordelijk voor de bungees, de touwen en de weight bags om de touwen naar beneden te brengen. Daarnaast waren we ook verantwoordelijk voor de systeem checks, het onderhoud, de controle, opleidingen en vliegbewegingen van de acteurs.

Tarzan New York

In Nederland heeft Height Specialists 3 jaar lang bij audities en repetities geassisteerd. Om vervolgens 2,5 jaar alle castleden veilig te laten vliegen in de musical in Nederland.

Het innovatieve gebruik van techniek, unieke luchtacrobatiek en grote fysieke prestaties van de acteurs hebben Tarzan een bijzondere theaterervaring gemaakt. Bij de show waren altijd vier instructeurs van Height Specialists aanwezig die samen verantwoordelijk waren voor het veilige verloop van de show met 350 vliegbewegingen. Voor elke beweging werd een castlid vastgemaakt en gecontroleerd. Tarzan is daarmee één van de meest succesvolle musicals die Stage Entertainment in Nederland heeft gekend.

Tarzan height specialists

Interview Sander Louwrier (CEO) 2006

”In the Lion King zaten zes vliegbewegingen, in Tarzan zitten er 350. Daarom is Height Specialists aangetrokken. We zijn hier dagelijks met zo’n zes á acht man en leren de acteurs vliegbewegingen. Dat gaat stap voor stap. Je rekt de comfortzone, het gebied waarin mensen zich veilig voelen steeds een beetje op. Daarbij heb je niet alleen te maken met rationele aspecten (zit ik goed vast?, kan ik niet botsen?, waar is mijn begeleider?), maar ook met emoties. Dus als een acteur er na 20 minuten doorheen zit, dan stop ik. Toch went hoogtewerk, echt. Het is prachtig om iemand die al hoogtevrees kreeg als-ie op een krant ging staan, nu door de lucht te zien vliegen. Veiligheid gaat voor alles; zowel van de acteurs als van het publiek- want in het theater wordt er ook door de zaal gevlogen. Daarom verhuizen wij straks mee naar Scheveningen.’’

tarzan height specialists

Duitsland

Van 2008 t/m 2013 werd de musical ook uitgevoerd in Hamburg in het Neue Flora theater. En in Stuttgart van 2013 t/m 2016. Bij beide shows heeft Height Specialists ervoor gezorgd dat elke vliegbeweging veilig kon worden uitgevoerd.

Neue Flora Theater Hamburg

Altijd op de hoogte

Schrijft u zich in voor onze updates

Rope Access offshore