Rescue team Het risico van werken op hoogte

Wat als een persoon valt of onwel wordt en niet in staat is zichzelf in veiligheid te brengen?

Werken op hoogte of in besloten ruimtes brengt risico’s met zich mee. Deze locaties kunnen vaak worden bereikt met de aanwezige middelen, maar wat als een persoon valt of onwel wordt en niet in staat is zichzelf in veiligheid te brengen? In dit soort gevallen is tijd een kritiek aspect en moet snel gehandeld worden. Met rope access handelen we op een efficiënte en adequate manier. Bij een calamiteit en brengen we slachtoffers in veiligheid of verplaatsen ze naar een locatie waar medische hulp wordt geboden.

 

Stand-by rope rescue team

Stand-by rope rescue teams zetten we in gedurende risicovolle werkzaamheden zoals in besloten ruimtes of bij werken op hoogte. Rope rescue teams zijn mogelijk voor een enkele betreding, en met de juiste voorbereiding kunnen ze ook uitstekend worden ingezet op turnarounds waarbij permanente bezetting op site aanwezig kan zijn.

Het voordeel is dat het reddingsteam on-site is waardoor we met rope access snel en adequaat slachtoffers in veiligheid brengen of verplaatsen naar een locatie waar medische hulp wordt geboden.

 

Rope access rescue team

Rope rescue team

 

Voorbereiding reddingsteam

Voorafgaand aan de werkzaamheden bekijken we de locatie en de werkzaamheden. Naar aanleiding hiervan maken we een risico-inventarisatie. Er komen vragen kijken zoals: Wat is het gevaar van de locatie? Wat is het gevaar van de werkzaamheden? En welke PBM’s zijn nodig? Aan de hand hiervan stellen we een risico-inventarisatie en een specifiek reddingsplan op met, indien nodig, verschillende reddings opties.

Tot slot stellen we een team samen van ervaren technicians met de juiste competenties en certificeringen.

 

Certificering

Uiteraard zijn al onze rope access technicians, IRATA, VCA en EHBO gecertificeerd en medisch gekeurd. Echter zijn op veel locaties certificeringen vereist om veilig een locatie te mogen betreden. Daarom beschikt het rope rescue team hiernaast ook over de certificeringen besloten ruimte, onafhankelijke adembescherming en mangatwacht.

 

 

Rope rescue materialen

Naast deze certificeringen heeft het rescue team ook veel ervaring met reddingsmaterialen. Op rustige dagen oefenen zij vaak reddingsoefeningen in ons trainingscentrum in Bergschenhoek. Voorafgaand aan de werkzaamheden bij een rescue team worden de materialen voorbereid en staat alles klaar (stand-by) om een eventuele redding uit te voeren.

Driepoot

Wanneer er geen (veilige) ankerpunten zijn om onze touwen aan te bevestigen, maken we ons eigen ankerpunt. Het rope rescue team gebruikt de driepoot om een ankerpunt te creëren boven een mangat of om extra hoogte te winnen en zo een persoon over een balustrade liften.

De driepoot is geschikt om met twee personen te gebruiken en daarom ideaal inzetbaar tijdens reddingen.

Driepoot en Harken Lier

Driepoot in combinatie met Harken Lier

 

Harken Lier

De Harken lier wordt gebruikt voor het hijsen van materialen en personen. De veilige werklast is 500kg aan materiaal en 240kg voor personen. Hierdoor kunnen we de lier ook inzetten bij reddingen. Het wordt bedient middels een handslinger, waardoor deze geschikt is in EX-zones. Daarnaast kan de Harken Lier in combinatie met de driepoot worden gebruikt.

 

Touwbrommer

De touwbrommer is een elektrische lier en is gecertificeerd voor personen vervoer. Deze lier kan hijsen en afdalen. Met de touwbrommer zijn we snel ter plaatsen, ook op grote hoogtes of in besloten ruimtes. 

Touwbrommer rope access

Touwbrommer

 

Brancard of SKED

Er zijn diverse soorten en maten brancard op de markt. Met rope rescue gebruiken we de SKED. Deze brancard is gemaakt van zacht kunststof. Dit maakt het mogelijk om een slachtoffer door een mangat te verplaatsen. Ook is de SKED oprolbaar en licht van gewicht, wat handig is voor transport.

 

rope rescue SKED

Rope rescue SKED

 

Rescue slide

De rescue slide bevestigen we aan de flens van het mangat. Dit maakt niet alleen betreding tot een besloten ruimte eenvoudig, maar gebruiken we ook tijdens een redding. De rescue slide bevat een staalkabel welke bevestigd wordt aan de persoon die de besloten ruimte betreedt. De staalkabel wordt bediend middels een lier. In geval van nood kan snel en efficiënt een redding worden uitgevoerd door de persoon in te hijsen.

Vanwege de ‘tong’ die in het mangat hangt is het mogelijk de persoon omhoog te hijsen en vervolgens horizontaal uit een mangat te hijsen.

Rope rescue slide

Rescue slide

 

Training redden op hoogte

Niet in elke situatie is een rope rescue team benodigd. In veel gevallen kan een redding anders worden uitgevoerd. Daarom organiseren in ons trainingscentrum in Bergschenhoek maandelijks een training redden op hoogte. Een goede voorbereiding bij werken op hoogte is essentieel. Onderwerpen die aan bod komen zijn opstellen van een RI&E, het toepassen van een reddingsplan en wat te doen na een redding. In de praktijk leer je de verschillende technieken en het toepassen van het Jag Systeem. Schrijf je in voor de training redden op hoogte.

Training redden op hoogte

Rope rescue team op locatie?

Neem vrijblijvend contact op!