IRATA Industrial Rope Access Trade Association

Veilige methodiek voor werk op hoogte

INDUSTRIAL ROPE ACCESS TRADE ASSOCIATION

IRATA staat voor Industrial Rope Access Trade Association en is een organisatie die zich focust op veilig uitvoeren van rope access.

De organisatie is eind jaren tachtig opgericht in het Verenigd Koninkrijk om onderhoudsproblemen in de offshore-industrie op te lossen. Dit hebben zij gedaan door touwtechnieken te gebruiken om een veilige werkomgeving voor de industrie te bieden. Rope access is een alternatieve manier van werken op hoogte – of op moeilijk bereikbare locaties – waar een steiger of hoogwerker niet mogelijk of niet veilig(er) is. Middels touw-, klimtechnieken en veiligheidsmaterialen voeren honderden bedrijven dagelijks verschillende werkzaamheden uit aan touw.

Nu is IRATA erkend als ’s werelds grootste autoriteit op het gebied van industriële rope access. Meer dan 400 bedrijven hebben zich aangesloten bij IRATA en wereldwijd zijn meer dan 100.000 rope access technicians opgeleid. Daarnaast is het ook een certificerende instantie en kan het gezien worden als keurmerk. IRATA geeft haar leden richtlijnen en regels waaraan je als bedrijf dient te voldoen om de veiligheid van de werknemers en derden te kunnen garanderen.

Meer over rope access

IRATA offshore

IRATA offshore

Is IRATA verplicht?

Vaak wordt aangenomen dat IRATA en rope access gelijk aan elkaar staan, maar dat is niet het geval. Bij rope access spreken we namelijk alleen over het werken met touwtechnieken. Is het bedrijf IRATA gecertificeerd? Dan geeft dit aan dat het bedrijf zich houdt aan de richtlijnen en op een veilige manier rope access uitvoert.  Een certificering is dus niet verplicht, maar de ARBO-wet accepteert IRATA wel als een veilige manier van werken aan touwen.

Ook merken we dat steeds meer opdrachtgevers eisen dat een bedrijf en de technicians gecertificeerd zijn, omdat zij dan zeker zijn dat een project op een veilige manier wordt uitgevoerd.

Schrijf je in voor een IRATA training

 

Bedrijfscertificering

Een bedrijfscertificering bestaat uit 2 typen: Operater & Trainer, of een combinatie hiervan. Een Operator gecertificeerd bedrijf moet aan eisen voldoen voor het uitvoeren van werk. Hierbij kun je denken aan:

 • Werken met een vooraf opgesteld veiligheidsplan, RI&E en reddingsplan;
 • Wijze voor het bevestigen van touwen;
 • Bepalen welke mate van randbescherming nodig is;
 • Werken met uitsluitend IRATA gecertificeerd personeel;
 • Altijd werken onder supervisie van een IRATA gecertificeerde supervisor;
 • Minimale teamgrootte van 2 personen;
 • Afhankelijk van reddingsplan en type werk, wellicht grotere of ander samengestelde teams (bijv. werken boven water);
 • Materiaal elke 6 maanden geïnspecteerd en traceerbaar;
 • Altijd een veiligheidsplan en reddingsplan voorafgaand aan elk project opstellen;
 • Werkzaamheden uitvoeren in overeenstemming met de principes uit de ICOP (international code of practice);
 • Altijd een RI&E voorafgaand aan elk project opstellen.
IRATA

Altijd werken aan twee verschillende ankerpunten

IRATA levels

Er zijn 3 IRATA trainingen te volgen:

 • Trainee Technician (level 1)
  Deze basisopleiding behaal je door een week een intensieve training te volgen waar je zowel theoretische als praktische kennis opdoet. Ervaring is niet nodig wel een minimum leeftijd van 18 jaar. Een trainee technician staat altijd onder toezicht van een level 3 supervisor.
 • Operative Technician (level 2)
  Eisen om te promoveren naar het volgende level zijn 1.000 praktijkuren in logboek en minimaal 1 jaar ervaring. Het level 2 certificaat behaal je door het volgen van een IRATA training en door te slagen voor het examen. Een operative technician staat altijd onder toezicht van een level 3 supervisor.
 • Supervisor Technician (level 3)
  Voorwaarden om level 3 te halen zijn 1.000 aantoonbare praktijkuren en minimaal 1 jaar ervaring op level 2. Verder is nog een EHBO-diploma vereist. Ook het level 3 certificaat behaal je door een week training te volgen en een examen af te leggen.

Volgens de IRATA richtlijnen moet een team uit ten minste 2-man bestaan waarvan minimaal één technician level 3 supervisor is.

 

IRATA training

Als je een training bij Bilfinger Height Specialists wil volgen, bekijk dan ons trainingsagenda en schrijf je in voor de voor jou gewenste trainingsweek. Wil je voor het eerst een IRATA training volgen? Ervaring is niet nodig, wel is een minimum leeftijd van 18 jaar vereist en moet je medisch goed zijn gekeurd.

IRATA gecertificeerd

IRATA training Bergschenhoek

Werken op 200 meter hoogte

Meer over rope access
IRATA rope access