Decommissioning Met assistentie van rope access

Waarom rope access?

Decommissioning wordt vaak uitgevoerd in de industrie en offshore. Letterlijk betekent het ontmanteling en is eigenlijk een ander woord voor het uit elkaar halen van constructies (en vaak ook het recyclen hiervan).

Decommissioning rope access

Offshore decommissioning

Wanneer een booreiland aan het einde van zijn economische cyclus is, wordt deze verwijderd van het water. Onderdelen van het booreiland worden ontkoppeld en per boot weggevoerd. Eenmaal onshore worden alle offshore platforms, jackets en andere grote stalen objecten uit elkaar gehaald (decommissioning) om weer door te voeren als scrap metal. Dit hebben we bijvoorbeeld uitgevoerd in Vlissingen, waar de Pioneering Spirit twee jackets af had geleverd van minimaal 90 meter. Lees hier meer over dit project.

Rope access decommissioning

Decommissioning jackets Vlissingen

IRATA

IRATA is een organisatie die zich focust op het veilig uitvoeren van rope access. De organisatie is opgericht om onderhoudsproblemen in de offshore-industrie op te lossen. Op zee is het immers niet zo gemakkelijk een hoogwerker of steiger te bouwen als op het vaste land. Maar wat zijn de voordelen van rope access?

 

Waarom rope access voor decommissioning?

  • Bereiken van moeilijk bereikbare locaties

Rope access gaat voornamelijk over het verticaal verplaatsen van mensen en onderdelen middels touwtechnieken. Daarom verleent rope access zich ook goed bij decommissioning. Zo kunnen wij elke locatie bereikbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan grote hoogtes, een bordes wat niet volledig kan worden belast met een steiger of een locatie boven water.

  • Hijsen en assisteren

Middels onze touw technieken kunnen we zelf hijswerkzaamheden verrichten tot 150 KG. Daarboven maken we gebruik van kettingtakels, lieren en een hijskraan ter assistentie. Onze rope access technicians zijn hiervoor gecertificeerd om lasten aan te slaan.

  • Snel en efficiënt, beperking van risico uren

Bij decommissioning kunnen constructies van top tot teen in de steigers worden gezet. Zeker handig voor het ontkoppelen van onderdelen, maar tijdens het hijsmoment staat de steiger in de weg. Deze moet eerst afgebroken worden om vervolgens de lasten uit te hijsen.

Met rope access kunnen wij in een zo kort mogelijke periode de site klaarmaken door de locatie te bereiken, de onderdelen te ontkoppelen en de lasten aan te slaan. Vervolgens zijn we ook weer snel verwijderd van locatie en kunnen de lasten weggehesen kunnen worden. Op deze manier proberen we het hijsmoment zo klein mogelijk te houden en het aantal risico uren te beperken.

  • Breed opgeleid team

Ons rope access team is breed opgeleid. Naast rope access beschikken zij allen over verschillende extra vaardigheden. Wel zo makkelijk om op locatie één team te hebben met meerdere specialisaties. Het voordeel voor de opdrachtgever? Eén aanspreekpunt, maar ook snel handelen en werkzaamheden uitvoeren. Eerst onderdelen fixeren vervolgens lasten aan slaan, demonteren en lassen? Dat is mogelijk!

Assistentie nodig?

Neem vrijblijvend contact op!
decommissioning offshore