Rope access Veilig werken op hoogte

Met touwtechnieken bereiken we onbereikbare plekken

Wat is rope access?

Rope access is een alternatieve methode van veilig werken op hoogte waar we touwen, klimtechnieken en veiligheidsmaterialen gebruiken om toegang te krijgen tot moeilijk bereikbare plekken. Dit kan in de hoogte zijn of in de diepte zoals, werklocaties boven water, in besloten ruimtes of juist in gebouwen. Hiermee vermijden we obstakels op een veilige en efficiënte manier om zo verschillende werkzaamheden uit te voeren.

We gebruiken rope access als de andere werkmethodes niet veiliger kunnen worden ingezet, deze niet mogelijk zijn of als ze de omgeving negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan schuine daken die je met hoogwerkers niet kunt bereiken of aan werklocaties boven water welke je niet kan bereiken met steigers.

Rope access op uw project

wat is rope access?

Industrieel klimmen

Cowboys, alpinisten, abseilers, industriële klimmers. Allemaal termen om rope access te verwoorden. Een groot aantal mensen en bedrijven in Nederland heeft ons wel eens zien werken, maar zijn nog niet bekend met het begrip ‘rope access’. Het is eigenlijk een duur woord voor industrieel klimmen. Want plat gezegd is dat eigenlijk wat we doen, klimmend voeren we diverse werkzaamheden uit.

De Nederlandse rope access-markt is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Steeds meer opdrachtgevers beredeneren vanuit de werkmethode, terwijl ze dit vroeger nog als iets gevaarlijks zagen. Maar als opdrachtgevers deze werkmethode eenmaal hebben ervaren, laten ze hun vooroordelen varen. industrieel klimmen is veilig, efficiënt en flexibel. Tegelijkertijd vergroten we hiermee de veiligheid door het aantal risico-uren zo aanzienlijk te verminderen.

 

Veilige werkmethode

Rope access is veilig als de richtlijnen van IRATA worden gevolgd. IRATA staat voor Industrial Rope Access Trade Association en is een organisatie die zich focust op het veilig uitvoeren van werk aan touw. Ieder IRATA lid moet zich aan bepaalde richtlijnen en regels houden die IRATA controleert.

Meer over IRATA

 

Waar gebruik je rope access?

Rope access kunnen we overal inzetten om zo een moeilijk bereikbare plek te bereiken.

Zo voeren wij bijvoorbeeld werkzaamheden uit in de civiele branche. Waar vroeger alle gebouwen rechthoekig en makkelijk te bereiken waren is dit tegenwoordig wel anders. In steden zie je nu de meest prachtige gebouwen die meer weg hebben van een kunstwerk. Dit maakt de uitdaging voor onderhoud en montage een stuk groter. De meeste steigers en hoogwerkers kunnen deze plekken niet (veilig) bereiken, waarmee rope access de beste oplossing is.

Maar niet alleen in de civiele branche is deze werkmethode inzetbaar. Bilfinger Height Specialists is werkzaam in vijf divisies. Het komt bijvoorbeeld ook veel voor in de maritiem & offshore- en proces & petrochemie branche. Denk aan bootplatformen, havenkranen, aan boord bij schepen maar ook aan industrieterreinen, raffinaderijen en tankenparken.

Waar gebruik je rope access?

Voordelen

 1. Rope access kan iedere plek bereikbaar maken.
  In de hoogte of in de diepte, er is altijd een oplossing om een ‘onbereikbare’ plek te bereiken.
 2. Het is een veilige manier op gebied van werken op hoogte
  Uitgevoerd volgens de IRATA richtlijnen, is het een veilige manier van werken op hoogte. Technicians zijn bevestigd aan twee onafhankelijke ankerpunten, waardoor er altijd een back-up lijn aanwezig is. Lees ook om welke redenen IRATA nog meer een veilig manier van werken op hoogte is.
 3. Het is snel & efficiënt.
  Onze touwen zijn snel opgehangen en weg gehaald. Dit maakt het tijdbesparend en ook geschikt om spoedklussen uit te voeren.
 4. Het brengt minimale overlast met zich mee.
  In verhouding tot andere werkmethodes nemen we weinig ruimte in beslag waardoor de overlast op de omgeving en lopende bedrijfsprocessen minimaal blijft.
 5. Het is een milieuvriendelijke werkmethode
  Waar andere werkmethodes veel gassen uitstoten gebruiken wij touwtechnieken om de werklocatie te bereiken. Hierdoor is het een milieuvriendelijke werkmethode.

Voordelen rope access

Werkzaamheden en divisies

De werkplekken zijn oneindig, en zo ook de werkzaamheden. De meest voorkomende in de civiele branche zijn glasbewassing, onderhoud en ondersteuning in de bouw. Maar in de offshore branche zijn de meest voorkomende werkzaamheden niet destructief onderzoek, decommissioning, coating en montage.

 

Technician

Een rope access technician is iemand met ervaring op gebied van touwtechnieken door het volgen van trainingen en het uitvoeren in de praktijk. Wil jij een IRATA gecertificeerd  technician worden? Bekijk ons IRATA training programma, kies een datum en schrijf je in!

Heb je een technische achtergrond en vind je het leuk om in de rope access wereld te werken? Dan zijn we op zoek naar jou! Bekijk de vacatures en solliciteer direct.

rope access technician

 

Hoe kan ik een training volgen?

Wij geven maandelijks IRATA level 1, 2 en 3 trainingen in ons trainingscentrum te Bergschenhoek. Bekijk ons IRATA training programma, kies een datum en schrijf je in!

Schrijf je in

Hoe kunnen wij helpen?

Contact
rope access