IRATA Veelgestelde vragen

Handig om te weten

Alle informatie over IRATA kan je hier vinden.
Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Wat is IRATA?

IRATA staat voor Industrial Rope Access Trade Association en is een organisatie die zich focust op veilig uitvoeren van rope access.

De organisatie is eind jaren tachtig opgericht in het Verenigd Koninkrijk om onderhoudsproblemen in de offshore-industrie op te lossen. Dit hebben zij gedaan door touwtechnieken te gebruiken om een veilige werkomgeving voor de industrie te bieden.

Nu is IRATA erkend als ’s werelds grootste autoriteit op het gebied van industriële rope access. Meer dan 400 bedrijven hebben zich aangesloten bij IRATA en wereldwijd zijn meer dan 100.000 rope access technicians opgeleid. Daarnaast is het ook een certificerende instantie en kan het gezien worden als keurmerk. IRATA geeft haar leden richtlijnen en regels waaraan je als bedrijf dient te voldoen om de veiligheid van de werknemers en derden te kunnen garanderen.

Bezoek de IRATA website voor meer informatie op de IRATA website.

Is IRATA verplicht?

Vaak wordt aangenomen dat IRATA en rope access gelijk aan elkaar staan, maar dat is niet het geval. Bij rope access spreken we namelijk alleen over het werken met touwtechnieken. Heeft een bedrijf een IRATA certificaat? Dan geeft dit aan dat het bedrijf zich houdt aan de richtlijnen van IRATA en op een veilige manier rope access uitvoert.  Een IRATA certificering is dus niet verplicht, maar de ARBO-wet accepteert IRATA wel als een veilige manier van werken aan touwen.

Ook merken we dat steeds meer opdrachtgevers eisen dat een bedrijf en de technicians IRATA gecertificeerd zijn, omdat zij dan zeker zijn dat een project op een veilige manier wordt uitgevoerd.

Waarom werken met een IRATA gecertificeerd bedrijf?

Een bedrijfscertificering bestaat uit 2 typen: Operater & Trainer, of een combinatie hiervan. Een Operator gecertificeerd bedrijf moet aan eisen van IRATA voldoen voor het uitvoeren van werk. Hierbij kun je denken aan:

 • Werken met een vooraf opgesteld veiligheidsplan, RI&E en reddingsplan;
 • Wijze voor het bevestigen van touwen;
 • Bepalen welke mate van randbescherming nodig is;
 • Werken met uitsluitend IRATA gecertificeerd personeel;
 • Altijd werken onder supervisie van een IRATA gecertificeerde supervisor;
 • Minimale teamgrootte van 2 personen;
 • Afhankelijk van reddingsplan en type werk, wellicht grotere of ander samengestelde teams (bijv. werken boven water);
 • Materiaal elke 6 maanden geïnspecteerd en traceerbaar;
 • Altijd een veiligheidsplan en reddingsplan voorafgaand aan elk project opstellen;
 • Werkzaamheden uitvoeren in overeenstemming met de principes uit de ICOP (international code of practice);
 • Altijd een RI&E voorafgaand aan elk project opstellen.

Wat is het verschil tussen de IRATA levels?

Er zijn 3 IRATA trainingen te volgen:

 • Trainee Technician (IRATA level 1)
  Deze basisopleiding behaal je door een week een intensieve training te volgen waar je zowel theoretische als praktische kennis opdoet. Ervaring is niet nodig wel een minimum leeftijd van 18 jaar. Een trainee technician staat altijd onder toezicht van een IRATA level 3 supervisor.
 • Operative Technician (IRATA level 2)
  Eisen om te promoveren naar het volgende level zijn 1.000 praktijkuren in logboek en minimaal 1 jaar ervaring. Het IRATA level 2 certificaat behaal je door het volgen van een IRATA training en door te slagen voor het examen. Een operative technician staat altijd onder toezicht van een IRATA level 3 supervisor.
 • Supervisor Technician (IRATA level 3)
  Voorwaarden om IRATA level 3 te halen zijn 1.000 aantoonbare praktijkuren en minimaal 1 jaar ervaring op level 2. Verder is nog een EHBO-diploma vereist. Ook het level 3 certificaat behaal je door een week training te volgen en een examen af te leggen.

Volgens de IRATA richtlijnen moet een team uit ten minste 2-man bestaan waarvan minimaal één technician level 3 supervisor is.

Hoe kan ik een IRATA training volgen?

Als je een training bij Bilfinger Height Specialists wil volgen, bekijk dan ons trainingsschema en meld je aan voor de voor jou gewenste trainingsweek.
Wil je voor het eerst een IRATA training volgen? Ervaring is niet nodig, wel is een minimum leeftijd van 18 jaar vereist en moet je medisch goed zijn gekeurd.

Meer informatie over IRATA?

Stel ons je vraag
IRATA