Rope access Veelgestelde vragen

Handig om te weten

Wat is rope access? Waarom werken met rope access? Hoe veilig is deze werkmethode? Alle informatie over rope access kan je hier vinden.
Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Wat is rope access?

Rope access is een alternatieve methode van veilig werken op hoogte waar we touwen, klimtechnieken en veiligheidsmaterialen gebruiken om toegang te krijgen tot moeilijk bereikbare plekken. Dit kan in de hoogte zijn of in de diepte zoals, werklocaties boven water, in besloten ruimtes of juist in gebouwen. Hiermee vermijden we obstakels op een veilige en efficiënte manier om zo verschillende werkzaamheden uit te voeren.

We gebruiken rope access als de andere werkmethodes niet veiliger kunnen worden ingezet, deze niet mogelijk zijn of als ze de omgeving negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan schuine daken die je met hoogwerkers niet kunt bereiken of aan werklocaties boven water welke je niet kan bereiken met steigers.

Hoe veilig is rope access?

Rope access is veilig als de richtlijnen van IRATA worden gevolgd. IRATA staat voor Industrial Rope Access Trade Association en is een organisatie die zich focust op het veilig uitvoeren van rope access. Ieder IRATA lid moet zich aan bepaalde richtlijnen en regels houden die IRATA controleert.

Waar gebruik je rope access?

Rope access kunnen we overal inzetten om zo een moeilijk bereikbare plek te bereiken.

Zo voeren wij bijvoorbeeld werkzaamheden uit in de civiele branche. Waar vroeger alle gebouwen rechthoekig en makkelijk te bereiken waren is dit tegenwoordig wel anders. In steden zie je nu de meest prachtige gebouwen die meer weg hebben van een kunstwerk. Dit maakt de uitdaging voor onderhoud en montage een stuk groter. De meeste steigers en hoogwerkers kunnen deze plekken niet (veilig) bereiken, waarmee rope access de beste oplossing is.

Maar niet alleen in de civiele branche is rope access inzetbaar. Bilfinger Height Specialists is werkzaam in vijf divisies. Het komt bijvoorbeeld ook veel voor in de maritiem & offshore- en proces & petrochemie branche. Denk aan bootplatformen, havenkranen, aan boord bij schepen maar ook aan industrieterreinen, raffinaderijen en tankenparken.

Wat zijn de voordelen van rope access?

 1. Rope access kan iedere plek bereikbaar maken.
  In de hoogte of in de diepte, er is altijd een oplossing om een ‘onbereikbare’ plek te bereiken met gebruikmaking van rope access.
 2. Het is een veilige manier op gebied van werken op hoogte
  Rope access uitgevoerd volgens de IRATA richtlijnen, is een veilige manier van werken op hoogte. Technicians zijn bevestigd aan twee onafhankelijke ankerpunten, waardoor er altijd een back-up lijn aanwezig is. Lees ook om welke redenen IRATA nog meer een veilig manier van werken op hoogte is.
 3. Het is snel & efficiënt.
  Rope access is snel opgebouwd en afgebroken. Dit maakt het tijdbesparend en ook geschikt om spoedklussen uit te voeren.
 4. Het brengt minimale overlast met zich mee.
  Rope access neemt in verhouding tot andere werkmethodes weinig ruimte in beslag waardoor de overlast op de omgeving en lopende bedrijfsprocessen minimaal blijft.
 5. Het is een milieuvriendelijke werkmethode
  Waar andere werkmethodes veel gassen uitstoten gebruikt rope access touwtechnieken om de werklocatie te bereiken. Hierdoor is het een milieuvriendelijke werkmethode.

Welke werkzaamheden voer je uit met rope access?

De werkplekken waar we rope access inzetten zijn oneindig, en zo ook de werkzaamheden. Per branche zijn de werkzaamheden verschillend. De meest voorkomende in de civiele branche zijn glasbewassing, onderhoud en ondersteuning in de bouw. Maar in de offshore branche zijn de meest voorkomende werkzaamheden niet destructief onderzoek, decommissioning, coating en montage.

Wat is een rope access technician?

Een rope access technician is iemand met ervaring op gebied van touwtechnieken door het volgen van trainingen en het uitvoeren in de praktijk. Wil jij een IRATA gecertificeerd rope access technician worden? Bekijk ons IRATA training programma, kies een datum en schrijf je in!

Heb je een technische achtergrond en vind je het leuk om in de rope access wereld te werken? Dan zijn we op zoek naar jou! Bekijk de vacatures en solliciteer direct.

Hoe kan ik een rope access training volgen?

Wij geven maandelijks IRATA level 1, 2 en 3 trainingen in ons trainingscentrum te Bergschenhoek. Bekijk ons IRATA training programma, kies een datum en schrijf je in!

Maak vrijblijvend een afspraak

Neem contact met ons op!
rope access