Rope Access Werkwijze Veelgestelde vragen

Handig om te weten

Welke werkzaamheden voeren jullie uit met rope access? Hoe wordt een project voorbereid? Hoe ziet een risico inventarisatie er uit? Alle informatie over onze werkwijze kan je hier vinden.
Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Waarom bestaat een team altijd uit minimaal 2 personen?

Volgens IRATA moet een team altijd uit ten minste 2 man bestaan, waarvan minimaal één iemand IRATA level 3 gecertificeerd is. Zo blijft de veiligheid van de omgeving en van de technicians gewaarborgd. Wij vinden dit belangrijk, omdat wij in noodgevallen onze eigen redding willen uitvoeren. Voordat wij een project uitvoeren, schrijven we altijd een reddingsplan om zo eventueel gevaar voor te zijn.

Hoe bereiden jullie een project voor?

Onze rope access werkwijze bestaat uit een duidelijk en gestructureerd vijf stappenplan. Dit om voor beide partijen duidelijkheid te creëren en om eventuele gevaren en risico’s voor te zijn.

 • Stap 1 Risico inventarisatie
  Tijdens een locatiebezoek stelt de projectmanager alle risico’s vast en schrijft deze in een risico inventarisatie- en evaluatie plan (RI&E). Omdat we van tevoren alle risico’s in kaart brengen, kunnen we ook vooraf al oplossingen bedenken. Zo staan we niet voor onverwachte situaties.

   

 

 

 

 

 • Stap 2 Project voorbereiding
  Vervolgens maken we een projectplan. Hierin wordt alles wat we gaan uitvoeren in detail opgenomen. Er staat o.a. in dit projectplan een omschrijving van de werkzaamheden, waar de ankerpunten zitten, wat de doorlooptijd van het project is en welke materialen en gereedschappen benodigd zijn.
 • Stap 3 Team samenstellen
  Binnen ons team hebben de technicians verschillende specialisaties. Op basis van de werkzaamheden stellen wij een team samen. De teams bestaan uit ten minste 2 man, waarvan minimaal één IRATA level 3 supervisor.
 • Stap 4 Uitvoeren van werkzaamheden
  Op basis van het projectplan gaat het team te werk. Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden worden de exacte werkmethodieken en de bijkomende risico’s met alle betrokken medewerkers besproken in een zogeheten ’toolbox meeting’. Vervolgens gaan de technicians de werkzaamheden uitvoeren.
 • Stap 5 Evaluatie
  Nadat alle werkzaamheden zijn uitgevoerd schrijft de level 3 supervisor een evaluatie van het project. Wat ging er goed en wat kan er beter. Zo leren wij en kunnen wij ons met elk project verder ontwikkelen.

Welke werkzaamheden voeren jullie uit?

Bilfinger Height Specialists is actief binnen vijf verschillende divisies: maritiem & offshore, proces & petrochemie, civiel, energie en reclame & promotie.

Komen jullie ook vooraf langs op locatie?

Weet je niet zeker of we de werkzaamheden door middel van rope access kunnen uitvoeren of wil je samen alle mogelijkheden bespreken? Wij komen vrijblijvend langs op locatie om samen de situatie te bekijken, te overleggen en advies te geven.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Zijn jullie ook beschikbaar voor spoedopdrachten?

Ja, we worden regelmatig gevraagd om snel iets op hoogte te monteren of te repareren. Omdat we bij Bilfinger Height Specialists met een vast team van 40 technicians werken, kunnen wij dit mogelijk maken. Zo is er altijd wel iemand inzetbaar die snel op locatie kan komen, soms dezelfde dag nog.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Hoe flexibel zijn jullie?

Wij werken met een groot vast team van breed opgeleide technicians. Het team is opgedeeld in meerdere groepen die hun eigen specialisatie hebben. Zo is er een groep gespecialiseerd in lassen en is een andere groep gespecialiseerd in niet destructief onderzoek of in conserveringswerkzaamheden. Hierdoor zijn wij voor elk project flexibel en inzetbaar.

Werken jullie ook in het buitenland?

Ja, wij zijn regelmatig aan het werk in het buitenland. Zo zijn wij in Noorwegen geweest om te werken op het grootste schip ter wereld, Pioneering Spirit. Maar hebben we ook onder andere werkzaamheden uitgevoerd in Canada, Congo, Vietnam, Mexico en Turkije. Neem voor alle mogelijkheden contact met ons op.

Meer weten over rope access?

Stel ons je vraag
Rope access werkwijze