IRATA training Veelgestelde vragen

Handig om te weten

Alle informatie over de IRATA training kan je hier vinden.
Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Waarom een IRATA training volgen?

Men denkt vaak dat IRATA en rope access gelijk aan elkaar staan, maar dat is niet het geval. Met rope access wordt werken (op hoogte/in de diepte) door middel van touwtechnieken bedoeld. IRATA is een wereldwijd bekende organisatie die zich bezig houdt met het veilig uitvoeren van rope access.
IRATA schrijft onder andere voor dat een technician zich altijd aan twee onafhankelijke ankerpunten moet bevestigen. Door een IRATA training te volgen leer je de richtlijnen die IRATA stelt en kan je rope access op een veilige manier uitoefenen.

Daarnaast eisen steeds meer opdrachtgevers een IRATA certificaat, waardoor het belangrijk is om een IRATA training te volgen.

Voor wie is een IRATA training?

De IRATA trainingen zijn bedoeld om deelnemers een veilige methodiek te leren op gebied van rope access. De IRATA training is dus voor iedereen die de IRATA methode wil leren om zo veilig rope access toe te passen. De minimum leeftijd is 18 jaar en ervaring is niet vereist. Aan het volgen van een IRATA level 2 of 3 training zijn andere eisen verbonden. Uiteraard is het voor elke training van belang dat je lichamelijk en medisch fit bent. Bij twijfel of vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Waarom is een IRATA training belangrijk voor mijn personeel?

Wanneer je je eigen personeel zelf veilig op hoogte wil laten werken door middel van rope access, kan je er voor kiezen om je personeel aan te melden voor een IRATA training. Is jouw personeel bijvoorbeeld gespecialiseerd in inspectiewerkzaamheden en krijg je vaak de vraag om ook op hoogte inspectie uit te voeren? Dan is een IRATA training wellicht een goede optie. Je kan natuurlijk ook kiezen om in samenwerking met een IRATA gespecialiseerd bedrijf en jouw werknemers de werkzaamheden uit te voeren.

Neem contact met ons op voor meer informatie of om je personeel op te geven voor een IRATA training.

Hoe ziet een reguliere IRATA training er uit?

Een reguliere IRATA training bij Bilfinger Height Specialists begint op maandagochtend met een korte introductie om vervolgens meteen de touwen in te gaan. Gedurende de week leer je over de rope access technieken en de IRATA richtlijnen van een van onze trainers. Op vrijdag leg je het examen af op theoretisch en praktisch vlak wat een onafhankelijke examinator beoordeeld. Na het examen krijg je het beoordelingsformulier overhandigd van de examinator. Wanneer dit succesvol is afgerond geven wij dit door aan IRATA. IRATA stuurt vervolgens dit certificaat binnen zes weken op naar ons op. Zodra wij dit binnen hebben controleren wij de certificaten en sturen we het aan alle geslaagde deelnemers op.

Niet gehaald? Jammer, maar schrijf je in voor onze volgende training en probeer het nog eens.

Hoe werkt het IRATA examen?

De IRATA training duurt vier dagen en op de vijfde dag leg je een examen af onder toezicht van een onafhankelijke examinator. Hiermee verzekeren we dat de training van hoge kwaliteit is en de deelnemers aan objectieve standaarden voldoen. Het examen bestaat uit twee onderdelen:

  • Theoretisch
    Het level 1 examen bestaat uit meerkeuzevragen en het level 2 en 3 examen uit open vragen. Daarnaast toetst de examinator bij het IRATA level 3 examen ook nog vier andere onderdelen. Zo dien je een IRATA job planning form, risk assesment, method statement en een equipment inspection form correct in te vullen.
  • Praktisch
    De examinator geeft een aantal opdrachten. Deze opdrachten bestaan uit het uitvoeren van verschillende manoeuvres en reddingen. De examinator beoordeeld op het correct en veilig uitvoeren van opdrachten en op je inzicht. Tijdens een level 3 examen zal de examinator ook beoordelen op je leidinggevende kwaliteiten.

Geslaagd voor beide onderdelen? Dan krijg je het IRATA certificaat opgestuurd.

Kan ik de training ook in een andere taal volgen?

Ja, onze trainers spreken Nederlands en Engels.

Hoelang is een IRATA certificaat geldig?

Het IRATA certificaat is drie jaar geldig, mits je minstens eens in de zes maanden in de touwen hebt gewerkt. Wanneer je langer dan zes maanden niet hebt geklommen vervalt je certificaat. Om je certificaat weer geldig te laten verklaren kan je een refresher training volgen. Deze training duurt maximaal één dag en is afhankelijk van of de trainer vindt dat je de oefeningen op goed niveau hebt uitgevoerd.

Waarom een IRATA refresher training volgen?

Een IRATA certificaat is drie jaar geldig. Maar let op, want wanneer je volgens je logboek een half jaar niet geklommen hebt, is het certificaat niet meer geldig. De IRATA refresh training is er op gericht dat je weer rope access werkzaamheden op hoogte mag uitvoeren zonder een hele training te volgen.

Hoe ziet een IRATA refresher training er uit?

De duur van een refresher verschilt per deelnemer. Het kan 2 à 3 uur duren tot maximaal een hele dag. Wanneer de trainer besluit dat je de oefeningen naar behoren uitvoert op jouw niveau (level 1/2/3) is de refresh curus afgerond. Om deze cursus af te ronden is het niet nodig om een examen af te leggen.

Wanneer kan ik een IRATA/refresher training volgen?

IRATA training
Iedere tweede week van de maand bieden we de mogelijkheid tot het volgen van een IRATA-training. Bij veel aanmeldingen bieden we ook een tweede trainingsweek aan. Bekijk ons trainingsschema voor alle data. Mocht de data qua planning niet passen, neem dan contact met ons op.

Refresher training
Een refresher training is een maatwerk training. Neem contact met ons op voor meer informatie of om je aan te melden voor een refresher training.

Wat moet ik zelf meenemen naar een IRATA/refresh training?

We bevelen aan om gemakkelijke kleding aan te trekken. Daarnaast verzoeken wij je om veiligheidsschoenen, ID/paspoort en indien in bezit, IRATA logboek of gele formulier mee te nemen. Het cursusmateriaal en de lunch zijn inbegrepen.

Let op!
Heb je je ingeschreven voor IRATA level 2 of 3 zorg er dan voor dat het aantal benodigde uren in je IRATA logboek zijn afgetekend bij aanvang van de training!

Wat zijn de kosten van een IRATA/refresher training?

De IRATA training bedraagt 1095,00 exclusief BTW.

De refresh cursus bedraagt 225,00 exclusief BTW.

Deze prijzen zijn inclusief alle benodigde klimmaterialen en verzekeringen.

Ook een IRATA training volgen?

Schrijf je in!
IRATA training