Rope Access & Inspectie 25 maart 2021

Terug naar overzicht

Door gebruik te maken van de expertises van Bilfinger kon Shell Moerdijk snel en efficiënt inspectiewerk aan hun T-steiger laten uitvoeren. Dat leverde ook nog eens een aanzienlijke financiële besparing op. Dit alles gebeurde binnen een speciaal Shell-programma gericht op het voorkomen van corrosie. De inzet van rope access en aanvullende expertise op inspectie gebied bracht aanzienlijke voordelen met zich mee.

Als vaste contractor voor steigerbouw, isolatie, conservering en steam tracing werkt Bilfinger met honderden mensen tegelijk aan goed onderhoud voor de Shell- fabrieken en -installaties. Op deze locatie maakt Shell chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Aanvoer en afvoer van basischemicaliën en producten gebeurt op verschillende manieren: per pijpleiding, trein, vrachtwagen én per schip. Voor die laatste categorie beschikt Shell Moerdijk over de zogeheten T-steiger. Dat is een verladingssteiger waar verschillende pijpleidingen samenkomen en via een jetty aan schepen worden gekoppeld.

(tekst gaat verder onder foto)

Probleemstelling
Shell wilde in het kader van grootschalig onderhoudsprogramma al het leidingwerk en de supports van hun verlaadsteiger (‘T-steiger’) inspecteren op hun huidige toestand. Daarvoor moest de T-steiger toegankelijk gemaakt worden. Een steiger eromheen bouwen zou tijdrovend en ingewikkeld zijn in verband met de beschikbare ruimte. Ook zou een steiger een forse extra windbelasting opleveren voor de T-steiger. Voorzieningen om dit te verminderen zouden de steiger kostbaar maken. Daarnaast was er behoefte om heel snel de resultaten van de inspecties te weten. Aanvullend was er de vraag naar extra ondersteuning op inspectiegebied.

Oplossing
Voor deze specifieke opdracht zijn de rope access-technicians van Bilfinger Height Specialists ingezet. We trainden onze technicians aanvullend door Bilfinger NDT Services om gedegen visueel onderzoek uit te kunnen voeren en leverden aanvullende dienstverlening voor de rapportage van deze inspecties conform de eisen van het Shell-systeem.

Voordelen bij dit project:

  • Een grote financiële besparing.
  • Doorlooptijdverkorting tot wel vier maanden.
  • Eén aanspreekpunt vanuit Bilfinger voor alle werkzaamheden.

(tekst gaat verder onder foto)

Rope access inspectie werkzaamheden

 

Ruimte beperkt

Normaal gesproken zou je hier een flinke steiger moeten monteren om de inspectie werkzaamheden van nabij mogelijk te maken. Juist op deze plek zijn er een aantal bijzonderheden. Kees Krijnen (Maintenance supervisor external corrosion Shell Moerdijk): ‘Omdat er de hele dag door verschillende schepen aanmeren, moet de steiger vanaf de wal goed, snel en veilig bereikbaar zijn voor hulpdiensten en Douane. De ruimte op en rondom de T-steiger is beperkt. Wanneer je hier een grote steiger omheen zou bouwen, gaat veel van de beschikbare ruimte verloren en blijft er nog minder ruimte beschikbaar. Ook moet je rekening houden met een forse extra windbelasting op de T-steiger als je hier een steiger zou bouwen, vanwege de locatie aan het Hollands Diep. In een eerder stadium hadden we daarom al eens geprobeerd of je deze inspectiewerkzaamheden op afstand via een camera kunt doen, maar dat werkt niet goed genoeg.

Doordat we niet de gehele T-steiger in de steigers hoeven te zetten voor deze inspectie, besparen we veel tijd en geld.

 

Oplossing

‘We vroegen aan Bilfinger om mee te denken en met een oplossing te komen’, vertelt Krijnen. ‘Bilfinger stelde rope access voor. Met rope access gebruik je touwen, klimtechnieken en veiligheidsmaterialen om veilig op hoogte te werken zonder een steiger te hoeven bouwen. Bilfinger heeft hun rope access- medewerkers aanvullend opgeleid om de inspectiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. Ook leidde Bilfinger een medewerker van een andere contractor op om op plekken waar dat nodig was niet-destructief onderzoek te kunnen doen. Bovendien heeft Bilfinger de expertise in huis om CUI op te sporen. In samenwerking met onze inspectieafdeling delen zij de bevindingen en data via ons eigen systeem. Zo ondersteunen zij onze inspecteurs en weten wij precies waar wij later dit jaar reparaties moeten uitvoeren.’

 

Voordelen

De voordelen zijn aanzienlijk, vindt Kees. ‘Doordat we niet de gehele T-steiger in de steigers hoeven te zetten voor deze inspectie, besparen we veel geld. Bovendien gaat het vele malen sneller. Ik denk dat we zeker vier maanden tijdwinst boeken hiermee.’ Bijkomend voordeel is dat Shell Moerdijk nog maar één aanspreekpunt nodig heeft voor al deze werkzaamheden. ‘Voor Bilfinger is er natuurlijk ook een voordeel’, vervolgt Kees. ‘Doordat zij steeds bredere dienstverlening aanbieden krijgen zij steeds vaker de volledige opdracht. Wat dat betreft is het volgens mij een slimme zet dat zij Bilfinger Height Specialists en Bilfinger NDT Services erbij hebben. Wij hebben naar aanleiding van deze ervaring verschillende leerpunten opgedaan. We gaan zeker vaker gebruik maken van rope access. Vooral op plekken waar een reguliere steiger een letterlijke sta-in-de-weg zou zijn, kan rope access uitkomst bieden. Ik ben blij dat Bilfinger vaker innovaties inzet.’

Altijd op de hoogte

Schrijft u zich in voor onze updates

Rope Access offshore