wat

Het verwijderen van een aantal tubes in een fornuis bij een Nederlandse raffinaderij.

Periode
November 2019

Klant
Nederlandse Raffinaderij

waar

Bij een Nederlandse raffinaderij in Rotterdam.

 

werkzaamheden

De technicians hebben tijdens een ’turnaround’ (een deel van de fabriek werd stilgezet) verschillende werkzaamheden middels rope access uitgevoerd. Het project bestond uit drie delen:

 1. Het veilig stellen van de ruimte
  Door een plateau te plaatsen tegen het plafond, aan zowel de binnen- als buitenkant, en door een net te plaatsen zodat iedereen de besloten ruimte veilig kon betreden, zonder risico op vallende objecten.
 2. Inspectie werkzaamheden
  Door de werklocatie te betreden met een camera, was het mogelijk voor het inspectie team om live mee te kijken. Daarnaast hebben we geassisteerd met het uitvoeren van RT- metingen, een replica onderzoek en zorgden we ervoor dat de inspecteur stabiel zijn onderzoek kon uitvoeren door een bordes aan de tubepipes te monteren.
 3. Verwijderen van de tubes.
  Oorspronkelijk was de laatste stap om middels een reciprozaag de opgegeven tubes te verwijderen, maar door het voorafgaande onderzoek was dit niet meer van toepassing.

 

Rope access petrochemie

Werkzaamheden oefenen, Mock-up

 

Mock-up

De fabriek kon maar voor een aantal dagen stil worden gelegd en daarom was het belangrijk dat alle werkzaamheden binnen het tijdsbestek werden uitgevoerd. Om te zorgen dat alles veilig en volgens plan zou verlopen, heeft de raffinaderij de werklocatie exact nagemaakt, een zogeheten ‘mock-up‘. De weken voor de daadwerkelijke turnaround hebben de technicians kunnen trainen. Dit was niet alleen belangrijk voor de doorlooptijd, maar ook essentieel voor het samenwerken en de veiligheid. Zo waren ze voorbereid op de werklocatie, de werkzaamheden en het team.

 

 

 

waarom rope access?

 • De werklocatie bevond zich in een besloten ruimte en rope access was hier de meest veilige oplossing. Voorheen werden de werkzaamheden van onderaf uitgevoerd middels steigerbouw, maar nu was het mogelijk om met rope access de besloten ruimte van bovenaf te betreden. Zo kon het team meteen een plateau plaatsen om het risico op vallende objecten uit te sluiten.
 • De turnaround was maar van korte duur, waardoor we de werkzaamheden ook binnen een kort tijdsbestek moesten uitvoeren. Middels rope access was het mogelijk om de besloten ruimte snel te betreden en de werkzaamheden uit te voeren.

Met een dag en een avond team van 3 technicians en een IRATA level 3 supervisor hebben we de werkzaamheden in 3 dagen afgerond. Door de keuze van rope access hebben we de werkzaamheden ruim twee keer zo snel kunnen uitvoeren dan met andere werkmethodes.

Soortgelijke projecten

Altijd op de hoogte

Schrijft u zich in voor onze updates

Neem vrijblijvend contact op!
Rope Access offshore